Stijve klit poepertje neuken

Me schat, je draait, je schudt! Je schudt, je schuurt! Als het om zaken van de schaamstreek ging, hebben de schrijvers sinds het einde van de jaren zestig nooit een blad voor de mond genomen. Pure fictie, geen probleem. In de zeer succesvolle roman Hoe duur was de suiker? Praktisch alle schrijvers van Surinaams proza - Edgar Cairo, R.

De roman De leba is gevangen van Corly Verlooghen bijvoorbeeld laat zien hoe gewild de Caraïbische man is in de pornobusiness van Stockholm - en de auteur heeft mij verzekerd dat ook die beschrijving naar het leven is opgetekend. De beginshots van de film L'amant van Jean Jacques Annaud naar het boek van Marguerite Duras geven een wat oudere, puissant rijke Chinees te zien die op weg naar Saigon op de veerboot een jong Frans meisje ontmoet. Hij nodigt haar uit in zijn chique wagen met chauffeur de reis voort te zetten.

Op de brede achterbank gezeten, ieder in een hoek, voeren zij een aftastende, zenuwachtige conversatie,. Wat een spanning, die mannenhand die zich als een liefhebbende klauw om de frêle meisjeshand sluit!

Later in de film is er een zinderende scène waarin het meisjes de ruit van de auto kust en we krijgen ook nog de mooie billen van Tony Leung en het ranke lijf van Jane March te zien, plus de combinatie van die twee, maar die beginscène blijft onovertroffen. De vroedvrouw en kruidenmengster Jeronima bij Ramón Sender zegt wanneer zij de mannelijke attributen van de pasgeboren hoofdpersoon ziet: Jou zullen ze de toegang tot de dansvloer niet weigeren.

Het baby-jongetje uit wieg nummer drie huilde niet alleen veel, hij had constant een stijf fluitje. Het fluitje wordt in Rappa's vierde boek eindeloos gevarieerd en wie de aanduidingen op een rij zet krijgt zo ongeveer de mooiste enumeratie sinds de lijst van schepen bij Homeros: Pauline heet helemaal geen Pauline, maar ik noem haar voor deze gelegenheid zo. Ook omdat ze me zelf een verhaal vertelt over tant' Pautje die natuurlijk voluit tante Pauline heette. Deze tant' Pautje had zich op een goede dag zo op een stoel neergelaten, dat haar koninklijke dijen een etalage van luilekkerland vormden.

Neefje deze keer voor de verandering eens 'n ècht neefje! Een royal seat bij een concert van de fanfare van de marmermijnen, mi Gado!! Toen hij het hele wonder tot in de diepste geheimenissen bestudeerd had, vond hij dat hij tant' Pautje toch opmerkzaam moest maken op haar royale zitwijze en hij riep uit: De sibibusi , de bezemregen, plenst met bakken naar beneden, zwaar vallen de regenstralen op de leren bladeren van de bananeboom, het water komt neer met zo'n geweld dat je binnenshuis hard tegen elkaar moet roepen om elkaar te verstaan, het is vochtig-warm in huis, de klamboe is de sluier die de schemering legt over al het erotische wat onder het gaas gebeurt.

Hete nachten in Paramaribo, jongen! Jean Jacques Annaud heeft dit tropengebeuren in L'amant feilloos op celluloid gebracht al ging het dan over Vietnam, het andere eind van de wereld en er is geen Surinamer die niet weet wat ik hier wil beschrijven, getuige ook het volksrijmpje: De Surinaamse bellettrie is vooral politiek van lading, er wordt flink in geneukt, maar voor het gebied dat daartussenin gesitueerd moet worden, het gebied van sibibusi en klamboe, lijkt de Surinaamse schrijver nauwelijks tijd gehad te hebben.

Ongevraagd vertelt Pauline me wat zij onder erotiek verstaat: Dat is onmiskenbar erotiek. Waarom vindt zij dat zo weinig terug bij haar prozaschrijvers: Je zou het bijna denken.

Toch verschrompelt er iets aan die Surinaamse macho als we een andere uitspraak beluisteren. Ik vroeg een homoseksuele vriend hoeveel Surinaamse mannen er volgens hem homoseksueel zijn.

Al lijkt me dat een wel erg feestelijke inschatting, zij geeft toch enige nuancering aan het beeld van een maatschappij waarin een boom met twee stenen centraal zou staan. Hij van wie men verwacht zich als vogel te bewijzen, kruipt het liefste onder de grond om als mol door het leven te gaan. Het matis chap ontwikkelde zich in een tijd dat de heren bolletrie tapten in het binnenland en de dames in de stad niet met de handen in het haar wilden blijven zitten.

Enfin, wie het naadje van de kous wil weten, kan terecht bij Rudolf van Lier in wiens Tropische tribaden heel wat interessants is te vinden, als je eenmaal de berg voetnoten en literatuurverwijzingen afgegraven hebt.

Ook in het Surinaamse proza dartelen de lesbiennes vrolijk rond, in boeken van Astrid Roemer en Joanna Werners spettert de champagne van damestiet op damestiet, niks aan de hand. Maar anders is het gesteld met de heren, de boelers!

Mannelijke homoseksualiteit is niet een compleet taboe in de Surinaamse samenleving. Bezoekers van een gay party in discotheek Cartouche hoeven weinig zorgen te hebben. Zij moeten slechts weerstand bieden aan de ogen van de haag toeschouwers die hier hun kiek komen nemen. Maar of een kranteadvertentie voor zo'n gay party geplaatst kan worden, is van een andere orde: En zelfs de literaire fictie biedt hier geen soelaas.

De verneukeratieve wet dat de hoofdfiguur van een roman zo ongeveer gelijk is aan de schrijver, heeft de literaire verbeelding op dit vlak geen goed gedaan. Een passage waarin er flink geboeld wordt moet je dan ook werkelijk met een lantaarntje zoeken en eigenlijk is er sinds de gedetineerde in Leo Ferriers roman Atman vanonder zijn overall van blue black drill een penis te voorschijn toverde, weinig substantieels meer bij gekomen.

De schrijver die het liefesbedrijf als rollenspel in de meest afwisselende gedaantes heeft beschreven is Hugo Pos. Als rechter moet hij heel wat echtelijke tragiek langs zich heen hebben zien trekken en hij heeft er dankbaar gebruik van gemaakt om een aantal prachtige verhalen op papier te zetten.

Alle denkbare variaties van tragische verhoudingen trekken in Pos' drie verhalenbundels voorbij: De ik-figuur is veelal de buitenstaander die het zich allemaal in zijn theater van de geest voor ogen tracht te brengen. In de bar van Hotel Centraal ontmoet ze een jonge, knappe wiskundestudent. Hij is niet dood, hij heeft al die tijd op haar gewacht. Ze neemt hem mee naar haar huis en daar beleven ze een volmaakte eenwording.

Een golf van jaloezie welt in me op, ik wil de student wurgen. Mijn vrouw schudde me wakker. Het verhaal speelt zich af in de oorlog en de spertijd heeft de ik-figuur overvallen tijdens zijn bezoek aan een vriendin, zodat hij niet naar huis kan. Een naald blijft in de groef van een grammofoonplaat steken, maar hij hoeft geen moeite te. Maatstaven, erecodes, vaststaande, hoogstaande principes en opvattingen wankelen, breken af, blijven gedeeltelijk overeind.

Wat we niet willen dat gebeurt, gebeurt. Onbeheerst, banaal, roekeloos, opwindend, gênant, triomfantelijk. Ik kom klaar tussen de borsten van Mia.

Mijn sperma spat weg in de geul tussen haar borsten, de geul is de rivier waarop ik vaar naar het eiland der gelukzaligen. Einde van de film. Opvallend toch ook hier weer in de slotwoorden die verwijzing naar het acteren. Net als in Albert Helmans Mijn aap schreit is het hoogtepunt amper voorbij, of er wordt al rekenschap afgelegd van de aard van het gebeuren.

Wel is er een halve eeuw na Helman geen aap meer nodig om het tableau de la troupe te completeren. Er zijn dan natuurlijk mensen die moeite hebben met Pos' vrijmoedigheid, die vinden dat het soms al te scabreus wordt. Het zou mij niet verbazen wanneer die mening toch vooral ook grond onder de voeten krijgt doordat de lezers de ik-figuur identificeren met de zesenzeventigjarige schrijver: Maar de realiteit is gelukkig anders: Hugo Pos staat nog steeds geregeld op zijn hoofd, zoals een foto in het vierde nummer van het ter ziele gegane blad O bewijst.

Pos, inmiddels negenenzeventig jaar oud, doet aan yoga welteverstaan. Ja, ho eens, Van Kempen, zult u zo langzamerhand uitroepen: Over het maatschappelijke rollenspel dat de dochters van Natoewal wil behoeden voor de angstaanjagende zwartman?

Over de politieke arena, of die andere hoererij: Wanneer alles als rollenspel betiteld wordt, wordt het begrip wel knap leeg, zult u zeggen. Maar ook zonder Plato komen we er wel. Ik geloof juist dat dat totale complex van varianten op het rollenspel het karakteristieke van Suriname is.

Die varianten zijn niet in een hiërarchie onder te brengen, maar raken elkaar voortdurend, grijpen constant op elkaar in. Waar ze botsen wordt het interessant, bizar, of Die opvoering is te zien als een circusvoorstelling, als een musical, als een festival, als carnaval, clownerie, variété of ernstig theater. Links vooraan zijn twee personen verwikkeld in een zwaar filosofische discussie.

Maar rechts wordt ook een scène gespeeld door een kwartet spelers. Op de achtergrond wappert een Folies Bergèresachtig clubje met de benen, een vuurspuwer blaast vuurwolken de ruimte in, een jongleur loopt tussen allen door met zijn kegels. Het is nog niet genoeg: Er moet een logica achter dit alles zitten, maar door de simultaneïteit van wat er allemaal gebeurt, is er niemand die werkelijk alles volgen kan.

En zo is het ook met het circus dat Suriname heet. Vriend en zijn manatee voeren een ballet op van dolfijn en zeekoe. Vriend, onnozelen en de altijd toekijkende gemeenschap spelen gezamenlijk weer een andere voorstelling: Stel nu dat Vriend een politieke carrière ambieert.

Suriname is niet God's own country en Profumo zou nooit een Surinamer hebben kunnen zijn: Vriend vindt het voor zijn academische ambities raadzaam de gay parties van Cartouche te frequenteren rolletje in het stuk Hoezo vriendjespolitiek?

Zoals François Rabelais het Pantagruel laat zeggen: Vriend brengt vervolgens zijn hoogstpersoonlijke homoseksualiteit in als politiek statement. Hij dondert uit de trapeze, het circus is over. Theater wordt er overal gemaakt, maar bijvoorbeeld in Iran weet je: Eén spuit te veel en je ligt buiten de gemeentegrenzen van Staphorst. U ben in de put gevallen en zult er ook nooit meer uitkomen; geef uw dobbelstenen aan de speler naast u.

In Suriname weet je dit soort dingen nooit zeker. Wie zich staande wil houden moet met een loepzuiver oog inschatten in welk stuk hij of zij speelt en in welke rol, een razend moeilijk te volgen stuk met voortdurend wisselende personen en decors. Er komt een punt waarop dat onmogelijk is geworden, waarop rollen elkaar uitsluiten. Dan zijn er twee mogelijkheden: Het is 19 mei , en ik loop noordwaarts in hartje Kopenhagen, de rococo pui van het Amalienborg Paleis heb ik achter me gelaten. Ik klim een stukje omhoog langs de grote fontein met de vier enorme ossen die in één nacht een half land hebben omgeploegd en dan zie ik uit over de haven.

In de verte zie ik Den lille Havfrue van Edvard Eriksen, de kleine zeemeermin, voor mij: Ik wandel er naartoe over de boulevard en ga op een bankje ertegenover zitten. Europeanen, Amerikanen en Japanners worden met busladingen en boten vol aangevoerd en in een half uur tijd worden camera's duizenden keren afgedrukt.

Ondanks alle toeristische hoempapa eromheen ontroert het beeldje me, Trefossa moet veertig jaar eerder bijna op dit zelfde bankje gezeten hebben waarop ik nu zit en van hier negenduizend kilometer weggedroomd zijn naar het Surinaamse binnenland. Het wordt lang wachten tot ik de kleine zeemeermin eindelijk alleen te zien krijg, want elk toeristisch individu schijnt per se afzonderlijk voor dat beeldje te moeten poseren. Als het zicht erop vrij is, wandel ik eromheen.

Ik realiseer me dat haar huid moeilijk lichtkleurig genoemd kan worden, het brons van het beeldje is zeegroen uitgeslagen - geen menselijke kleur in ieder geval. En het valt me ook op dat zij beslist geen brede heupen heeft, zij zijn allesbehalve Caraïbisch. Maar wat me vooral fascineert is dat zij totaal onbewogen naar het noorden kijkt, haar rug heeft zij zuid-zuidwest gekeerd naar het onoverzichtelijke theater dat de naam van Suriname draagt, zij wil met welk rollenspel dan ook niets te maken hebben.

Ik loop nog eens naar de andere zijde, maar van welke kant uit ik haar ook benader, haar gezicht komt nooit in de zon, blijft altijd in de schaduw. Later, terug in het stadscentrum, zal ik naar een ansichtkaart zoeken die haar gezicht wel goed uitlicht.

Dat wij haar op één lijn gesteld hebben met de manatee, die logge zeekoe: Jaargang 40 meer over deze titel. Michiel van Kempen Hete nachten in Paramaribo Op een zaterdagmorgen hoor ik geclaxonneer in mijn straat en als ik naar buiten loop zie ik de Toyota-High-Ace pick-up van een vriend voor de poort staan.

Vriend met een big smile achter het stuur. Hij buigt zijn hoofd uit het raampje en roept dat ik de poort moet openmaken. Vreemd, denk ik, hij zet toch altijd zijn wagen op de oprit, maar ik sta er verder niet bij stil en ontgrendel de poort. Hij rijdt het erf op en roept me in het voorbijrijden toe dat ik de poort maar achter hem moet sluiten. Dat doe ik, terwijl Vriend intussen zijn pick-up vlak tegen het huis aan parkeert en uitstapt. Tot mijn stomme verbazing schiet daarop de stoel naast de bestuurdersplaats als een springveer omhoog en er vertoont zich een jongedame die schielijk mijn huis in glipt.

De associatie vliegt me door het hoofd met de poppetjes van paters in bruine togen, die wanneer je ze op de kruin drukt hun piemel vanonder de pij te voorschijn laten komen. De vertroosting van het celluloid Is nu in Suriname de preutsheid koningin?

Ik ken een leraar die in een schrift de erotische passages uit de opstellen van zijn kweekschoolstudenten heeft genoteerd.

In die passages blijft er geen gat onopgevuld, geen doosje onbemand, geen netkous onbeklommen. Peperden deze studenten ook later hun taalonderwijs uit dezelfde peperbus, werkelijk, voor geen Surinaams kinderzieltje zou het Nederlands nog valkuilen opleveren. Maar deze dingen als leerkracht in het onderwijs aan de orde stellen, ho maar, dat is weer andere koek.

Want onderwijs ligt ver aan gene zijde van de grens van de. Laten we eens kijken naar de smaak van de doorsnee filmbezoeker. Als richtlijn nemen we iets wat niets met film te maken heeft: Het geschriftje heeft een titel waarvan ik absoluut zeker ben dat die uniek is: Liefde en haar factor , en is geschreven door Zwingli Zeegelaar. Dat vertoont een duidelijk hartstochtelijk liefdespaar dat wij tot op torsohoogte te zien krijgen; mevrouw heeft het hoofd achterover geworpen, terwijl mijnheer haar hals leegeet.

Mevrouw daarentegen gaat wel gekleed, zo te zien in iets dat zij op de eigen machine heeft genaaid op een wijze die door mijn moeder met misprijzen zou worden ontvangen. Conisch als een gestyleerde anus Die Vriend met zijn bukkende manatees en rossinanten: De knappe dochters van papa Dew Houwers flitsen ook in de romans van Bea Vianen, wanneer de spelers zich niet houden aan de instructies van de regisseur Maatschappelijke Conventie.

Dit hormoon zorgt namelijk voor de rijping en groei van de eicellen van het konijn. Het hormoon LH luteïniserend hormoon , heeft een belangrijke rol voor de bronstcyclus van het konijn, want dit hormoon zorgt voor de eirijping en eisprong.

Voedster In Afbeelding 4 hier onder zijn de geslachtsorganen te zien van een voedster, met daarnaast omschrijvingen en verwijzingen van wat de geslachtorganen. De baarmoederhoorn is de baarmoeder van het konijn. De baarmoeder wordt ook wel utureshoorn genoemd. Er zijn 2 baarmoederhoornen, dus 2 baarmoeders. Konijnen hebben 2 utureshoornen omdat dit de kans op bevruchting verhoogd.

In de eierstok vinden zich de follikels, dit zijn eicellen die nog gerijpt moet worden. Hierbij komt er een eisprong binnen uur als de voedster wordt geprikkeld door een ram en heeft gepaard.

Hierdoor komt de eicel van de eierstokken naar de baarmoeder. Hier kan de eicel ook bevrucht worden door een zaadcel. Een klier die ervoor zorgt dat de voortplanting goed gaat, het voorkomt droogte tijdens de paring. De cervix is de afsluiting van de baarmoeder baarmoederhals. De cervix wordt ook tijdens de dracht gesloten door spieren in het lichaam. Het inwendige gedeelte waar de penis naar binnen komt. Het uitwendige gedeelte, zoals de schaamlippen. Via de urinebuis verlaat de urine zicht uit het lichaam.

Zijn 2 klieren bij de vulva, die de geur verspreiden van het konijn. R am In Afbeelding 5 hiernaast zijn de geslachtsorganen te zien van een ram Hierbij worden de organen ook beschreven en verwezen onderaan.

Bovenste en onderste ligament: Hierdoor wordt de bijbal vastgehecht aan de bal. Hierin worden de zaadcellen gemaakt. Hierin worden de zaadcellen bewaard. Die vervoerd het sperma. Die voegt zaadvocht bij de zaadcellen waardoor het sperma genoemd kan worden. Hierin wordt de urine opgeslagen. Blokkeert tijdens de zaadlozing de urinebuis, en voegt zaadvocht bij de zaadcellen.

Bevordert het stijf worden van de penis, doordat de lichaampjes zich vol laten lopen door het bloed. De "vesiculaire klier" is een extra geslachtskliertje die vocht toevoegt aan het sperma en zo ook de zaadcellen actief houdt Cowpers klier: Zijn klieren vlakbij de prostaat die voor de ejacutie het voorvocht uitscheiden.

De preputiaalkliertjes zitten in de voorhuid en zorgen ervoor dat er een soort smeermiddeltje wordt gemaakt waardoor het uitschachten soepel gaat Glanspenis: I s de eikel van de penis. Als ze dit zijn geworden kunnen ze zich gaan voortplanten. Hierbij werpt een konijn gemiddeld 3 tot 8 jongen, maar dit kan ook meer zijn. Zij gaan af op hun reuk want de eerste week kunnen ze nog niet zien. Na een week gaan de oogjes open, en na 3 weken verlaten ze het nest.

Baltsgedrag Als het voedster een nestje wil laat ze dat duidelijk merken, ze is erg onrustig, krabt overal aan en wil een nestje bouwen. Als de ram bij haar is probeert hij haar te versieren dit doet die door om haar heen te hupsen met zijn staartje omhoog. Ze ruiken heel erg aan elkaar en op het laatst gaat die haar likken. Paringsgedrag Als het vrouwtjes konijn heeft laten zien dat ze wil paren gaat ze op de grond liggen met haar kont naar boven en haar staartje omhoog, dit kan ook zittend zie Afbeelding 6 en 7.

Het mannetje gaat haar berijden. In de natuur komt het maar zelden voor dat het vrouwtje gaat liggen als ze aan het paren zijn, door de angst voor roofdieren. De paring is van korte duur maar dit kan meerdere keren herhaald worden. De paring duurt ongeveer een halve minuut, als de paring is geslaagd valt de ram van het vrouwtje aan de zijkant eraf maar hij kan ook op zijn kont naar achteren vallen.

Daar hebben de jongen namelijk de meeste rust en zijn ze niet bang voor vijanden. De jongen komen levend ter wereld en zijn de eerste twee weken erg afhankelijk van hun moeder, ze slapen en drinken alleen en hun verteringstelsel wordt gestimuleerd door hun moeder door te likken op hun buikje en anus. Konijnen die hebben geen bronsttijd en geen bronstcyclus. Konijnen hebben een eisprongreflex, hiervan uit hebben we wel een cyclus gemaakt. Als konijnen geprikkeld en gestimuleerd worden door het mannelijk geslacht dan komt er binnen uur de eisprong.

Omdat de zaadcellen dan nog aanwezig zijn in de voerster kunnen de eicellen meteen bevrucht worden. Konijnen in het wild die hebben wel een bronstijd maar dit wordt bepaald door uitwendige prikkels zoals de temperatuur, dag-nacht wisseling ofhowel het seizoen. Doordat een konijn een eisprongreflex heeft kan een konijn alle tijden worden gedekt, maar het konijn heeft hierdoor ook geen kenmerken voor bronzigheid. Inwendig of uitwendige bevruchting Konijnen kunnen inwendige maar ook uitwendig bevrucht worden.

Inwendig bevrucht worden betekend dat de bevruchting in het lichaam van het vrouwtje door echt gemeenschap te hebben plaatsvind. Uitwendige bevruchting kan 2 kanten op, de bevruchting kan buiten het lichaam gebeuren zoals bij vissen en amfibieën. Maar ook KI kunstmatige inseminatie wordt gezien als uitwendig bevruchten. KI Kunstmatige inseminatie Sinds wordt er in de konijnenhouderij KI kunstmatige inseminatie gebruikt.

Hiervoor werd gebruikt gemaakt natuurlijk bevruchting maar omdat dit niet efficiënt genoeg werd gingen ze langzamerhand overstappen. Er zijn nog steeds bedrijven die KI niet gebruiken. Onder KI zijn verschillende bevruchtingmethodes. De meeste houderijen gebruiken KID dit komt omdat je hierdoor zelf kan bepalen welke eigenschappen het konijn moet hebben en je voorkomt incest, dus het is ook beter voor de productie en welzijn van de dieren.

Dracht vaststellen Als het konijn gedekt heeft, is er een hele kleine kans dat de voedster niet is bevrucht. Om dit toch zeker te weten zijn er veel symptomen die de voedster vertoond als ze drachtig is, maar je kan het ook voelen. Konijnen zijn één van de bekendste dieren waar schijndracht bij wordt vastgesteld. Hier is het lichaam in staat van een dracht doordat er een grote hoeveelheid aan progesteron zwangerschapshormoon aanwezig is, maar er bevind zich geen vrucht. Bij een konijn kan er ook via scannen aan echografie worden gedaan, hierdoor heb je de meeste zekerheid en kun je meteen weten hoeveel vruchten het konijn draagt.

Gedragsveranderingen Ondanks de lichamelijke kenmerken die het dier vertoont heeft die ook gedragsveranderingen:. Als een voedster drachtig is heeft ze geen belangstelling meer voor de ram. Ze reageert hier chagrijnig op, maar dit kan ook optreden tegenover het baasje.

... Met deze social media knoppen kunnen gebruikers onze inhoud delen op de bekende Sociale netwerken. Dit cookie wordt door cloudserverdienst Cloudflare gebruikt om de juiste bezoekers naar onze server door te sturen. Hier kan de eicel ook bevrucht worden door een zaadcel, stijve klit poepertje neuken. Hij had op een politieke bijeenkomst vóór de onafhankelijkheid zijn succesnummer weer eens gebracht en stond midden in de menigte te luisteren naar een van de eindeloze toespraken van die tijd, toen het hem blijkbaar begon te vervelen en hij een mooie dame in zijn omgeving om het ranke middel vatte en toefluisterde: Ondanks alle toeristische hoempapa eromheen ontroert het beeldje me, Trefossa moet veertig jaar eerder oudewijvensex vrouwen zoeken seks op dit zelfde bankje gezeten hebben waarop ik nu zit en van hier negenduizend kilometer weggedroomd zijn naar het Surinaamse binnenland. Hierdoor wordt de bijbal vastgehecht aan de bal.

Squirten high class escort limburg

Stijve klit poepertje neuken

Hierdoor komt de eicel van de eierstokken naar de baarmoeder. Hier kan de eicel ook bevrucht worden door een zaadcel. Een klier die ervoor zorgt dat de voortplanting goed gaat, het voorkomt droogte tijdens de paring.

De cervix is de afsluiting van de baarmoeder baarmoederhals. De cervix wordt ook tijdens de dracht gesloten door spieren in het lichaam. Het inwendige gedeelte waar de penis naar binnen komt. Het uitwendige gedeelte, zoals de schaamlippen. Via de urinebuis verlaat de urine zicht uit het lichaam.

Zijn 2 klieren bij de vulva, die de geur verspreiden van het konijn. R am In Afbeelding 5 hiernaast zijn de geslachtsorganen te zien van een ram Hierbij worden de organen ook beschreven en verwezen onderaan. Bovenste en onderste ligament: Hierdoor wordt de bijbal vastgehecht aan de bal. Hierin worden de zaadcellen gemaakt. Hierin worden de zaadcellen bewaard.

Die vervoerd het sperma. Die voegt zaadvocht bij de zaadcellen waardoor het sperma genoemd kan worden. Hierin wordt de urine opgeslagen. Blokkeert tijdens de zaadlozing de urinebuis, en voegt zaadvocht bij de zaadcellen. Bevordert het stijf worden van de penis, doordat de lichaampjes zich vol laten lopen door het bloed. De "vesiculaire klier" is een extra geslachtskliertje die vocht toevoegt aan het sperma en zo ook de zaadcellen actief houdt Cowpers klier: Zijn klieren vlakbij de prostaat die voor de ejacutie het voorvocht uitscheiden.

De preputiaalkliertjes zitten in de voorhuid en zorgen ervoor dat er een soort smeermiddeltje wordt gemaakt waardoor het uitschachten soepel gaat Glanspenis: I s de eikel van de penis. Als ze dit zijn geworden kunnen ze zich gaan voortplanten. Hierbij werpt een konijn gemiddeld 3 tot 8 jongen, maar dit kan ook meer zijn. Zij gaan af op hun reuk want de eerste week kunnen ze nog niet zien. Na een week gaan de oogjes open, en na 3 weken verlaten ze het nest. Baltsgedrag Als het voedster een nestje wil laat ze dat duidelijk merken, ze is erg onrustig, krabt overal aan en wil een nestje bouwen.

Als de ram bij haar is probeert hij haar te versieren dit doet die door om haar heen te hupsen met zijn staartje omhoog. Ze ruiken heel erg aan elkaar en op het laatst gaat die haar likken. Paringsgedrag Als het vrouwtjes konijn heeft laten zien dat ze wil paren gaat ze op de grond liggen met haar kont naar boven en haar staartje omhoog, dit kan ook zittend zie Afbeelding 6 en 7. Het mannetje gaat haar berijden.

In de natuur komt het maar zelden voor dat het vrouwtje gaat liggen als ze aan het paren zijn, door de angst voor roofdieren. De paring is van korte duur maar dit kan meerdere keren herhaald worden. De paring duurt ongeveer een halve minuut, als de paring is geslaagd valt de ram van het vrouwtje aan de zijkant eraf maar hij kan ook op zijn kont naar achteren vallen.

Daar hebben de jongen namelijk de meeste rust en zijn ze niet bang voor vijanden. De jongen komen levend ter wereld en zijn de eerste twee weken erg afhankelijk van hun moeder, ze slapen en drinken alleen en hun verteringstelsel wordt gestimuleerd door hun moeder door te likken op hun buikje en anus. Konijnen die hebben geen bronsttijd en geen bronstcyclus. Konijnen hebben een eisprongreflex, hiervan uit hebben we wel een cyclus gemaakt.

Als konijnen geprikkeld en gestimuleerd worden door het mannelijk geslacht dan komt er binnen uur de eisprong. Omdat de zaadcellen dan nog aanwezig zijn in de voerster kunnen de eicellen meteen bevrucht worden. Konijnen in het wild die hebben wel een bronstijd maar dit wordt bepaald door uitwendige prikkels zoals de temperatuur, dag-nacht wisseling ofhowel het seizoen.

Doordat een konijn een eisprongreflex heeft kan een konijn alle tijden worden gedekt, maar het konijn heeft hierdoor ook geen kenmerken voor bronzigheid. Inwendig of uitwendige bevruchting Konijnen kunnen inwendige maar ook uitwendig bevrucht worden. Inwendig bevrucht worden betekend dat de bevruchting in het lichaam van het vrouwtje door echt gemeenschap te hebben plaatsvind. Uitwendige bevruchting kan 2 kanten op, de bevruchting kan buiten het lichaam gebeuren zoals bij vissen en amfibieën.

Maar ook KI kunstmatige inseminatie wordt gezien als uitwendig bevruchten. KI Kunstmatige inseminatie Sinds wordt er in de konijnenhouderij KI kunstmatige inseminatie gebruikt. Hiervoor werd gebruikt gemaakt natuurlijk bevruchting maar omdat dit niet efficiënt genoeg werd gingen ze langzamerhand overstappen. Er zijn nog steeds bedrijven die KI niet gebruiken. Onder KI zijn verschillende bevruchtingmethodes. De meeste houderijen gebruiken KID dit komt omdat je hierdoor zelf kan bepalen welke eigenschappen het konijn moet hebben en je voorkomt incest, dus het is ook beter voor de productie en welzijn van de dieren.

Dracht vaststellen Als het konijn gedekt heeft, is er een hele kleine kans dat de voedster niet is bevrucht. Om dit toch zeker te weten zijn er veel symptomen die de voedster vertoond als ze drachtig is, maar je kan het ook voelen.

Konijnen zijn één van de bekendste dieren waar schijndracht bij wordt vastgesteld. Hier is het lichaam in staat van een dracht doordat er een grote hoeveelheid aan progesteron zwangerschapshormoon aanwezig is, maar er bevind zich geen vrucht. Bij een konijn kan er ook via scannen aan echografie worden gedaan, hierdoor heb je de meeste zekerheid en kun je meteen weten hoeveel vruchten het konijn draagt. Gedragsveranderingen Ondanks de lichamelijke kenmerken die het dier vertoont heeft die ook gedragsveranderingen:.

Als een voedster drachtig is heeft ze geen belangstelling meer voor de ram. Ze reageert hier chagrijnig op, maar dit kan ook optreden tegenover het baasje.

Wel heeft ze veel belangstelling voor voer, en dit moet ook genoeg aanwezig zijn voor de voedster. Tot slot gaan de voedster een nest maken, dit doet ze door haar eigen haren uit te plukken en door nestmateriaal te verzamelen. De dracht van het konijn duurt gemiddeld tussen de dagen variërend per ras.

Dracht veranderingen Tijdens de dracht gebeuren er nauwelijks uitzonderlijke gebeurtenissen. Maar dit kan er natuurlijk wel plaatsvinden. Elk dier kan miskramen, vroeggeboorte, abortussen en zelf aan het begin van de dracht kan de vrucht geresorbeerd worden.

Deze verschijnselen gebeuren maar heel zelden, of ze gebeuren terwijl wij het nog niet eens in de gaten hebben. Over dit onderwerp is er weinig betrouwbare informatie te vinden, over hoe het te werk gaat bij konijnen en of het veel voorkomt. Dit onderwerp is dan ook alleen maar te lezen op konijnenforums. Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again. Comments 0 Please log in to add your comment.

Transcript of Thema 1: Brainstorm Dieren Voortplantingsstelsel Thema 1: Notes Ouders in paniek door seksualiteit jonge kinderen. More presentations by Robin Slegers Thema 1: Blog 13 June On-demand webinar: Creating downloadable prezi, be patient. Delete comment or cancel. Cancel Reply 0 characters used from the allowed. Send link to edit together this prezi using Prezi Meeting learn more: Reset share links Resets both viewing and editing links coeditors shown below are not affected.

Send this link to let others join your presentation: